Videovizija.com
Welcome
Prijava / Registruj se

Ptice Koje Ne Polete - Domaći Igrani Film

Thanks! Share it with your friends!

URL

You disliked this video. Thanks for the feedback!

Sorry, only registred users can create playlists.
URL


Dodat by Admin in Movies
854 Pregleda

Opis

Ptice koje ne polete je slobodno možemo reći jedan od najlepših srbskih filmova koji je snimljen ne tako davne 1997. godine. Režirao ga je Petar Lalović, koji je i napisao i scenario za ovu sjajnu priču.

Ono što je karakteristično za ovaj film a to je da je zasnovan na istinitom događaju i kao takav može nam pružiti verodostojnost i istinitost same priče i poruke koju možemo iz njega izvući.

Porodična kataklizma počinje saznanjem da kći, mlada uspešna pijanistkinja, boluje od leukemije, bolesti koja je kako lekari kažu "ono najgore", bolesti za koju kažu da je neizlečiva i nema nikakve šanse da se izleči. Međutim ako malo pogledamo ambijent i uslove u kojima je mala Vesna živela i razbolela se zapazićemo sledeće.

- Vesnini roditelji su razvedeni (Jasna je stvar da u takvoj porodici deca trpe veliki emotivni stres)
- Život u gradu (Ne treba puno govoriti o ovom hendikepu, svi znamo kakav efekat na čoveka a posebno dete ima život u dimu, gasovima, gužvi...)
- Kao i svaka druga majka koja je u sistemu i Vesnina majka teži da joj dete bude "uspešno" da ima odličan uspeh, da bude najbolja u školi itd. (Istraživanja kažu da ovakav vid ophođenja roitelja prema deci ostavljaju trenutnu ili trajnu traumu na ličnost deteta a kasnije osobe, kako posledica toga potpuno se gubi ljudska kreativnost i sloboda)

Mogli bi smo da nabrajamo još mnogo faktora, ali i ovo je dovoljno da mi shvatimo šta su uglavnom glavni razlozi bolesti kod čoveka, kratko i jasno a to je odsustvo prirode, prirodnog načina života i življenja

Međutim kako se priča nastavlja u razumljivoj panici i uzrujanosti Vesnina majka se seti da u udaljenoj planinskoj kućici živi njen otac, sa kojim je odavno prekinula svaku vezu. Zajedno sa bivšim mužem donosi odluku da kći odvede kod dede, koji se maksimalno posvećuje detetu i počinje da je uvodi u tajnu prirode i živih bića u njoj. Život u prirodi i borba dede za unukin život obasjava priču i ostavlja snažnu emociju.

Priroda, životinje, ljubav, sve deluje pomalo bajkovito ali vrlo realno, pod ovakvim uslovima života svaka bolest mora da se povuče. Tako se isto i Vesnina "neizlečiva bolest" povukla.

Nažalost umesto da roditelji izvuku pouku i promene svoj život, odvode Vesnu u grad u njen mladi život uvode školske obaveze i gomilu problema i zadataka za koje očekuju da ih ona reši.

Posledica toga je bila njena smrt.

Ekipa Centra za prirodnu medicinu u dosadašnjem radu sa ljudima može da tvrdi da za 90% bolesti kod dece su krivi isključivo roditelji. Ovim putem šaljemo apel i poziv svim roditeljima čija su deca bolesna, da počnu malo da razmišljaju drugačijim umom i da počnu na stvar da gledaju malo drugačijim očiima. Nadamo se na će vam film pomoći malo u tome, a takođe vam na raspolaganju stoji i naš Centar koji će pomoći u svemu u koliko vi to želite.

Zato vam poručujemo:

Verujte Bogu ne lekarima, borite se za život ne za smrt, promenite način života ne garderobu, živite u skladu sa prirodom a ne protiv nje i ptice koje nisu mogle će ponovo poleteti.

Poaljite va komentar

RSS